Jak vařit jablečný čaj Elma Gavi
Tento čaj pijí zpravidla mimo sezónu, aby doplnili vitamíny v těle, stejně jako při všech druzích nachlazení.
V tomto období se jablečný čaj vaří ze sušených nebo na slunci sušených jablek (Kuru Elma Zayı) a samozřejmě se pije horký.
V létě se tento čaj pije především k uhašení žízně, nejčastěji se pije studený a obvykle se vaří z čerstvých jablek.
A samozřejmě každá hospodyňka má své vlastní složení tohoto čaje a dokonce i způsob vaření.
Ale klasiky žánru a základ jsou:
Jablka a skořice.
Následující jsou možné možnosti.
Dám recept bez proporcí, poměry v takových receptech mohou být pouze přibližné, protože každý si vybere sám, co chce v čaji cítit více –
aroma jablek nebo máty, pepře nebo skořice.
Zkoušejte, experimentujte, vytvořte si vlastní chuť jablečného čaje.
plátky sušených nebo sušených jablek
černý pepř hrášek
skořice (v tyčinkách!)
několik sušených lístků máty.
můžete také přidat, pokud chcete
hřebíček
zázvor
pomerančová nebo citronová kůra.
*Některé hospodyňky přidávají i šípky a ibišek
Jak jsem již psala výše, na jablečný čaj si dáte sušená (na slunci), sušená nebo čerstvá jablka.
Jak vařit tento čaj.
Nejjednodušší způsob
To znamená přidat všechny ingredience do džbánu, zalít vroucí vodou a nechat louhovat pod pokličkou nebo utěrkou.
Tato metoda je nejvhodnější pro čerstvá jablka.
Druhá cesta
To je vařit vodu, vhodit do ní všechny ingredience, snížit plamen, přikrýt a vařit asi pět minut.
Necháme znovu vylouhovat, přecedíme a nalijeme do šálků.
Ale pokud chcete, aby koření odhalilo své aroma jasnější a silnější, udělejte toto:
Přidejte kuličky pepře, skořici, hřebíček (pokud používáte) do studené vody a přiveďte k varu.
Jakmile se vaří, snižte plamen, přidejte plátky jablek, kůru a zázvor (pokud používáte), přikryjte a vařte ne déle než pět minut, poté čaj sejměte z ohně a přidejte mátu, přikryjte a nechte louhovat.
Po tom všem přecedíme a nalijeme do kelímků.
Do každého šálku můžete přidat i plátek jablka.
Nyní o cukru:
Nejlepší je nepoužívat cukr nebo raději než cukr použít med.
A pokud byla jablka sušena pomocí cukru, pak rozhodně není potřeba ani med ani cukr.
Moje komentáře: Náhodou jsem měl sušená jablka. Udělal jsem trochu. Čaj je vynikající, mnohem lepší než to, co prodávají v krabičkách v Turecku!